Debatt

Replik: Försäkringskassan får inte glömma oss gode män

Försäkringskassans ambition att stärka samverkan mellan olika aktörer är mycket välkommen. Men för att nå de bästa resultaten måste även vi som ställföreträdare bjudas in till samtalet. Det skriver Bernth Nyström, god man och förvaltare.

Vi delar Försäkringskassans syn på vikten av sysselsättning och på behovet av en helhetssyn kring de unga med nedsatt arbetsförmåga, skriver debattören.
Vi delar Försäkringskassans syn på vikten av sysselsättning och på behovet av en helhetssyn kring de unga med nedsatt arbetsförmåga, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Generaldirektören för Försäkringskassan lyfter i sin debattartikel ett angeläget och viktigt ämne: behovet av ökade resurser och bättre samverkan för att förbättra stödet kring aktivitetsersättning för unga med nedsatt arbetsförmåga.

Som ställföreträdare för dessa unga välkomnar vi detta initiativ, särskilt betoningen på sysselsättningens betydelse. Men vi vill också betona att ställföreträdarnas perspektiv måste inkluderas i dessa diskussioner.

Läs också

Det är helt rätt att sysselsättning är en avgörande faktor för ungas välmående och utveckling, även för dem med nedsatt arbetsförmåga. Möjligheten att delta i meningsfulla aktiviteter kan stärka självförtroende, skapa sociala sammanhang och på sikt öppna dörrar till arbetslivet. Som gode män och förvaltare ser vi ofta den stora potential som finns hos de unga vi företräder, men också de hinder som står i vägen.

Men för att nå de bästa resultaten måste även vi som ställföreträdare bjudas in till samtalet

Isoleringen av unga kan öka

Tyvärr möts många unga av långa handläggningstider, otydlig information och en brist på samordning mellan olika aktörer. För de som redan har en sårbar situation kan detta leda till passivitet och ökad isolering. Här är vi ställföreträdare en viktig del av lösningen. Vi fungerar som den sammanhållande länken mellan huvudmännen, deras familjer och olika myndigheter. Vi har insyn i deras vardag och vet vilka insatser som fungerar och vilka som behöver förbättras.

Försäkringskassans ambition att stärka samverkan mellan olika aktörer är därför mycket välkommen. Men för att nå de bästa resultaten måste även vi som ställföreträdare bjudas in till samtalet. Vi kan bidra med unika perspektiv som grundar sig i våra huvudmäns behov och vardagliga verklighet.

Vi ser exempelvis att många unga personer med aktivitetsersättning saknar vägledning kring vilka sysselsättningar eller rehabiliteringsinsatser som är möjliga. Här kan ställföreträdare vara en viktig partner i att föreslå lösningar och hjälpa till att driva på för att skapa meningsfulla aktiviteter.

Det är också viktigt att framhålla att aktivitetsersättningens regelverk och processer måste vara tydliga och rättssäkra. Vi ställföreträdare ser att de unga ofta faller mellan stolarna när det gäller stöd från olika myndigheter. Genom att inkludera oss i arbetet med att utveckla systemet kan vi tillsammans skapa lösningar som fungerar i praktiken.

Lyssna på oss också

Vi delar Försäkringskassans syn på vikten av sysselsättning och på behovet av en helhetssyn kring de unga med nedsatt arbetsförmåga. Därför uppmanar vi nu till en bredare dialog där även vi ställföreträdare får en plats. Vår kunskap och våra erfarenheter är en värdefull resurs som kan bidra till ett mer rättvist och välfungerande stöd för de unga vi företräder.

Tillsammans kan vi säkerställa att aktivitetsersättningen inte bara är en ekonomisk trygghet, utan också en del av ett system som stärker individens möjligheter till utveckling och delaktighet i samhället.

Tidigare inlägg i debatten

Försäkringskassan: Stor potential i förbättrad aktivitetsersättning

Ökade ekonomiska incitament skulle få betydligt fler unga med rätt till aktivitetsersättning att delta i aktiviteter som kan leda till egen försörjning. Det vore bra för samhället som helhet och särskilt för de som får ersättningen, skriver Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.
 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2025