Utvärdering av åtgärderna för att hantera utbrottet av det virus som orsakar sjukdomen covid-19
Departement: Socialdepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Sou/ds

6/4
2022

Ärkebiskopen backar inte från ”eutanasi”

Under pandemins inledning skrev presidiet för Sveriges kristna råd en debattartikel där de krävde att Coronakommissionen skulle undersöka ”hur nära eutanasi” behandlingen av de äldre hade varit. Ärkebiskop Antje Jackelén står fast vid ordvalet.

Läs mer
9/3
2022

Camilla Lif övervägde att hoppa av Coronakommissionen

Först ville Sveriges kristna råd ha in en representant i Coronakommissionen med hänvisning till etik och människosyn. Men i sitt särskilda yttrande kritiserar Camilla Lif att etiken inte fick tillräcklig plats. ”Om jag fick vrida tillbaka klockan så hade jag rått regeringen att inte tillsätta mig, utan en etiker, och någon engagerad civilsamhällesrepresentant på nationell nivå,” säger hon.

Läs mer
8/3
2022

S ideologi går före det som är bäst för äldre

I sin iver att göra det omöjligt för privata vårdgivare att verka i Stockholm drar Socialdemokraterna egna slutsatser som varken Coronakommissionen eller Stockholms interna utredning har kommit fram till. Det skriver Désirée Pethrus (KD) i en slutreplik.

Läs mer
2/3
2022

Coronakommissionen: FHM visste inte hur illa det var i kommunerna

I Coronakommissionens dom slås det fast att FHM och Socialstyrelsen inte hade någon bra kommunikation med kommunerna. Det ledde till att myndigheterna inte visste hur illa det var i vissa kommuner i början av pandemin.

Läs mer
1/3
2022

Coronakommissionen om regionreform: ”Ta tag i den här frågan”

Enligt Coronakommissionen visar pandemin att regionreformen måste komma till skott och uppmanar regeringen att ta tillvara de utredningar som gjorts. Kritiken mot att SKR fått för mycket ansvar är berättigad, anser förre SKR-vd Vesna Jovic.

Läs mer
28/2
2022

Vi är dåligt rustade även för nästa pandemi – behövs fler krisövningar

Ett av Coronakommissionens många bra förslag är fler krisövningar. Där behöver det ingå verkliga stresstester, med systematiska utvärderingar av personer på nyckelbefattningar. Sverige borde också återigen fundera på en samlad underrättelsetjänst för civil krishantering.

Läs mer
25/2
2022

Kritik mot regeringens dokumentation – ”Uppseendeväckande”

Coronakommissionen kritiserar regeringen för bristande information om vad som sagts på möten och efterlyser loggar för att detta bättre ska dokumenterats i framtiden. ”I bästa fall” har det gått att ta del av dagordning och vad som tagits upp på möten i regeringskansliet.

Läs mer
25/2
2022

Coronakommissionen: Punkterna som svider

Överlag är kritiken som riktas mot pandemihanteringens helhet svidande. Men på några områden blir läsningen särskilt smärtsam. Här är några av de ömmaste punkterna. 

Läs mer
25/2
2022

Coronakommissionens kritik mot pandemihanteringen

Coronakommissionen har i dag lämnat sitt slutbetänkande om pandemihanteringen. 

Läs mer
25/2
2022
SOU/DS

SOU: Sverige under pandemin (SOU 2022:10)

Utredaren har överlämnat betänkandet "Sverige under pandemin" till socialdepartementet.

23/2
2022

Skarp kritik i civilsamhällets coronarapport

Bristande statistik och utlovade ersättningar som aldrig kom. Det är bitvis frän kritik som framförs i den coronarapport för civilsamhället som intresseorganisationerna Famna, Forum, Fremia och Giva Sverige lanserar i dag onsdag.

Läs mer
13/1
2022

Coronakommissionens insyn borde vara en hygienfaktor för regeringen

Coronakommissionen vill ta del av anteckningar som rör Regeringskansliets pandemihantering, men får nej. Insyn borde vara en huvudprioritering för regeringen, både för att den själv tillsatt utredningen och för att Riksarkivet uttalat begär av alla myndigheter att bevara mer, även anteckningar och liknande.

Läs mer
11/1
2022

Fjärde vågen kan dränka Coronakommissionens slutbetänkande

Under våren kommer slutbetänkande från två stora utredningar som berör svensk pandemihantering. Men coronapandemin är inte över, tvärtom, och det blir svårt att slutgiltigt bedöma den optimala ansvarsfördelningen, pandemieffekten på människor och ekonomi, eller vilket som är den bästa beredskapen.

Läs mer
18/11
2021

Lyssna på WHO – använd ansiktsmask

När man i andra länder ställer krav på användning av masker ägnar sig Folkhälsomyndigheten åt att varna för dem. Nu är det dags att myndigheten ändrar sina riktlinjer, skriver skyddsingenjör Krister Forsberg.

Läs mer
16/11
2021

Varför vägrar Folkhälsomyndigheten ge boosterspruta till uppenbara riskgrupper?

I en situation där knappt 30 procent av befolkningen har kvar sin tillit till statens pandemihantering framstår det som oetiskt, ovetenskapligt och obegripligt att utan skäl vägra riskgrupperna en förnyad vaccinering. Det skriver Sigurd Bergmann, professor emeritus i religionsvetenskap och medlem i Vetenskapsforum covid-19.

Läs mer
12/11
2021

Experter: Alla med misstänkt smitta ska testas

Folkhälsomyndigheten tycks ha två återkommande problem. Det ena är bristfällig förståelse av smittskyddslagen. Det andra är att myndigheten inte respekterar makt- och ansvarsfördelningen i det svenska smittskyddet. Det skriver Johan Alvner, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren.

Läs mer
10/11
2021

Över ett år av pandemi och inga lärdomar

Före de nya rekommendationerna om bland annat testning balanserade Sverige på gränsen till vad som anses vara kontroll över smittspridningen. Inom kort får vi veta vartåt det lutar. Dock finns få lärdomar att nyttja inför vintern, menar Anders Tegnell. 

Läs mer
3/11
2021

Även stora haverier kan få små konsekvenser

Trots att ansvaret inte avhandlas i Coronakommissionens andra delbetänkande graviterar debatten likväl ändå mot ansvarsfrågan. Många tydliga bristförhållanden avtäcks, men det är ändå inte självklart att ansvarsutkrävandet blir vare sig tydligt eller politiskt kännbart. Inte minst då uppslutningen kring hanteringen var bred under pandemins första år.

Läs mer
3/11
2021

Saknad statistik i äldreomsorgen försvårar kommissionens arbete – ”Skamligt”

Coronakommissionen presenterar nya upptäckter om smittan på äldreboenden under pandemin. Samtidigt försvåras arbetet av att det saknas statistik på flera områden inom äldreomsorgen. ”Vi tycker att det är skamligt att ett land som Sverige har så dålig statistik”, säger Kommunals utredare som också drabbas av detta.

Läs mer
3/11
2021

Driftsformen påverkade inte risken att dö i covid på äldreboenden

Driftsformen på särskilda boenden för äldre har inte påverkat risken för den enskilde att dö i covid-19. Det är en viktig slutsats i coronakommissionens andra delbetänkande. Men en annan färsk studie visar på styrkorna inom idéburen äldreomsorg.

Läs mer
2/11
2021

Hallengren svarar på Coronakommissionens kritik: ”Behändigt facit”

I en intervju med Altinget berättar socialminister Lena Hallengren (S) om varför hon i februari 2020 sa att beredskapen var god, trots att Coronakommissionen kommit fram till motsatsen. Hon svarar även på frågan om hon ångrar någonting.

Läs mer
2/11
2021

Coronakommissionen sågar delegering till Socialstyrelsen och SKR

Förutom regeringens bristande styrning under coronapandemins inledande fas ger Coronakommissionen svidande kritik till att SKR fått för mycket ansvar. Att Socialstyrelsen fått upphandla underkänns, liksom att privata vårdgivare inte ställt upp i sjukvårdens krisberedskap.

Läs mer
29/10
2021

Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början

Det var främst sportlovsfirare i Alperna som tog in smittan i landet. Socialstyrelsen skulle aldrig fått uppdraget om att fixa fram skyddsutrustning. SKR fick ta stort ansvar under pandemin trots att organisationen svarar varken inför riksdag eller regering. Det är några av domarna från Coronakommissionen. 

Läs mer
29/10
2021
SOU/DS

SOU: Sverige under pandemin Volym 1 och 2 (SOU 2021:89)

Utredaren har överlämnat betänkandet "Sverige under pandemin Volym 1 och 2" till socialdepartementet.

18/10
2021

Nej, FHM får inte alls göra undantag från anmälningsplikten

Eftersom covid-19 är klassad som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom har Folkhälsomyndigheten inte bemyndigande att göra undantag från anmälningsplikten, precis som vi skriver i vår artikel. Det skriver Johan Alvner, Lars Eriksson, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren i en slutreplik.

Läs mer
14/10
2021

Folkhälsomyndigheten har inte brutit mot lagen

Enligt gällande lag och förordning har Folkhälsomyndigheten möjlighet och rätt att bland annat föreskriva om undantag från anmälningsskyldigheten. Debattartikeln är alltså inte korrekt rent sakligt, skriver Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten, i en replik.

Läs mer
30/9
2021

Experter: Sveriges smittskyddslag har inte efterföljts

Det finns ett lagstadgat och detaljerat smittskyddsförfarande men i Sverige har inte myndigheter följt lagen. De mest flagranta brotten mot smittskyddet står Folkhälsomyndighetens Johan Carlson för. Det skriver Johan Alvner, Lars Eriksson, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren.

Läs mer
3/6
2021

Förvånansvärt mild dom från konstitutionsutskottet

Såväl medier som oppositionspartier var länge lågmälda under pandemin. Risker tonades ned och granskningen tog tid. Det kontrasterar starkt mot hur det såg ut under tsunamikatastrofen. Altingets krönikör Mats Engström har läst granskningsbetänkandet från KU.

Läs mer
25/3
2021

KU pressar myndighetstoppar om regeringens coronastrategi

I dag startar KU-utfrågningar av bland andra Olivia Wigzell, gd Socialstyrelsen, om regeringens coronastrategi. "Vi har haft en bra dialog" säger hon till Altinget. Men Tobias Billström (M) menar att "relationen" mellan myndigheten och regeringen behöver utredas.

Läs mer
5/2
2021

Debatt: Reform inom äldreomsorgen måste vara ekonomiskt hållbar

DEBATT. Även på de mest angelägna områden måste man hushålla med begränsade resurser. Det gäller inte minst äldreomsorgen, skriver Välfärdsekonomerna som menar att det ekonomiska perspektivet måste tas ombord omgående.

Läs mer
28/1
2021

Vision: Lyssna på Coronakommissionen – stärk ledarskapet i äldreomsorgen

DEBATT. Hur ska en hårt pressad äldreomsorgschef kunna se och ta hand om medarbetarnas behov när hon – för det är nästan alltid en kvinna – har ansvar för 40, 50 eller fler medarbetare? Ledarskapet måste prioriteras, skriver Veronica Magnusson, Vision.

Läs mer
17/12
2020

En dysfunktionell äldreomsorg i ett dysfunktionellt system

ANALYS. Coronakommissionens dom över regeringens hantering av smittskyddet på äldreboenden under coronapandemin är hård. Oklar ansvarsfördelning och oklara gränsdragningar tycks vara elefanten i rummet. Är det kanske dags att ändra på systemet?

Läs mer
15/12
2020
SOU/DS

SOU: Äldreomsorgen under pandemin (SOU 2020:80)

Utredaren har överlämnat betänkandet "Äldreomsorgen under pandemin" till socialdepartementet.

15/12
2020

Coronakommissionens dom över äldreomsorgen

CORONAKOMMISSIONEN. I dag kommer coronakommissionens första delbetänkande om hur smittskyddet inom äldreomsorgen hanterats. Enligt Acko Ankarberg Johansson (KD) är det avgörande för framtiden att rätt slutsatser nu dras.

Läs mer
30/6
2020

Coronakommissionen har mycket att göra

ANALYS. En coronakommission är tillsatt och den kommer inte ha brist på saker att nagelfara. Det finns rentav detaljer som borde understrykas och belysas mer än vad direktiven anger. 

Läs mer
30/6
2020
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: Utvärdering av åtgärderna för att hantera utbrottet av det virus som orsakar sjukdomen covid-19

Regeringen har tillsatt en utredning.

3/6
2020

Politisk strid kan vänta efter coronakommissionen

STRID. Oppositionen har tryckt på och nu har statsminister Stefan Löfven (S) gått med på att tillsätta en coronakommission före sommaren. Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att kommissionen kan gå två vägar. Den ena är att den används för politisk strid.

Läs mer
12/4
2020

Sanna Rayman: Blott Sverige svensk coronakonsensus har?

ANALYS. I Ekots lördagsintervju med Ulf Kristersson vägrade M-ledaren leka ”hobbyepidemiolog” och säga vad han tycker om Sveriges coronastrategi. Det kan låta rättskaffens, men beror mest på Sveriges starka konsensuskultur. Och vad gör det med ansvarsutkrävandet efter coronakrisen?

Läs mer