Miljömålsberedningen: Strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden inom biologisk mångfald respektive nettoupptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF),
Departement: Klimat- och näringslivsdepartementet, Miljödepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Kommittédirektiv

2/12
2024
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen (M 2010:04) om en strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden inom biologisk mångfald respektive nettoupptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF), Dir. 2022:126

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

3/10
2024

Regeringen ger stormig utredning mer tid

Regeringen hörsammar Miljömålsberedningens ordförande Lars Tysklinds begäran om mer tid för att ro de politiska förhandlingarna i land. Den parlamentariska beredningen får nu två och en halv månad extra på sig.

Läs mer
27/8
2024

Trots tuffa kraven från M och KD: Miljömålsberedningen fortsätter

Det har blåst kring den parlamentariska Miljömålsberedningen, men efter måndagens heldagsmöte står det klart att arbetet går vidare. ”Några har hotat med att säga nej till allt. Så blev det ju inte riktigt”, säger MP:s Maria Gardfjell.

Läs mer
22/8
2024

Miljömålsberedningens ordförande begär mer tid

Miljömålsberedningens ordförande Lars Tysklind vill flytta fram deadline. Han skriver till regeringen att ledamöterna behöver mer tid för att diskutera och politiskt förankra förslagen. Ett av de många förslagen på ledamöternas bord är att införa en koldioxidskatt på skogsavverkningar.

Läs mer
8/8
2024

Tidömissnöje inför förhandlingarna i Miljömålsberedningen

Fem sommarveckor med 1 557 sidors läsning – ett underlag där många av sekretariatets förslag saknar möjlighet att överleva de politiska förhandlingarna. Tidöpartiernas ledamöter har under sommaren slagit bakut mot ordförande Lars Tysklinds (L) sätt att leda arbetet i Miljömålsberedningen.

Läs mer
23/4
2024

Miljömålsberedningen måste våga öppna upp för samtal

Det är angeläget att Miljömålsberedningens arbete bedrivs med öppenhet och i dialog med aktörerna. Tyvärr är det inte så det ser ut och det har redan fått negativa konsekvenser. Det skriver Magnus Berg, Skogsindustrierna och Gunnar Lindén, LRF Skogsägarna, ledamöter i Miljömålsberedningens expertgrupp. 

Läs mer
22/4
2024

Därför behöver Sverige en egen ambitiös klimatpolitik

Osäkerheterna är många och vi kan inte ta EU:s beslut för givna. Därför måste det finnas en ambitiös nationell klimatpolitik, skriver Mats Engström som menar att Miljömålsberedningen behöver hålla detta i minnet när man tittar på frågan om de nationella och europeiska klimatmålen.

Läs mer
11/4
2024

Så kan 940 000 hektar skog skyddas i ett svep

Genom ett förbud mot skogsbruk i naturskogar och urskogar i skogsvårdslagen eller miljöbalken kan Sverige skydda 940 000 hektar på ett bräde, enligt ett förslag som Miljömålsberedningen diskuterar och som Altinget tagit del av. Det motsvarar nästan fyra procent av den produktiva skogsmarken.

Läs mer
12/3
2024

Miljömålsberedningen tar sig an skogsrapport med sprängkraft

Miljömålsberedningen har fått en rapport från expertmyndigheterna om Sveriges urskogar och naturskogar som väcker reaktioner bland ledamöterna. ”Innehållet i den rapporten är inget som oredigerat kommer att läggas på riksdagens bord kan jag säga”, säger Tomas Brandberg (SD).

Läs mer
7/6
2023

C och KD byter ut sina ledamöter i Miljömålsberedningen

Den nya Miljömålsberedningen har ett sekretariat på plats. Därtill har KD och C genomfört ett tidigt skiftbyte och bytt ut sina ledamöter.

Läs mer
3/3
2023

Tidigare (L)-politiker blir ordförande i Miljömålsberedningen

Den nya Miljömålsberedningen är nu klar och ingen av ledamöterna från förra perioden sitter längre kvar. Ny ordförande har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L) hittat i de egna partileden: Lars Tysklind, tidigare riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Liberalerna.

Läs mer
11/8
2022

Miljömålsberedningens ordförande: ”Det kommer inte bli jättelätt”

Miljömålsberedningen ska ta fram en strategi för hur Sverige ska klara sina åtaganden för biologisk mångfald samt uppnå en ökad kolsänka. I uppdraget från regeringen ingår att ta hänsyn till uppbyggnaden av totalförsvaret, men också ett mandat att föreslå ändringar i miljömålssystemet.

Läs mer
4/8
2022
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: Miljömålsberedningen: Strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden inom biologisk mångfald respektive nettoupptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF),

Regeringen har tillsatt en utredning.

7/6
2022

Niinistö hoppfull inför avgörande omröstning om kolsänkan

Parlamentets ansvariga förhandlare har siktet inställt på att få till mer press på framför allt jordbruket att bidra till kolsänkan. Men i rådet är fokus främst ett annat – att få fram lösningar för att få en så smärtfri väg till att nå målet.

Läs mer
12/10
2020

Europas miljöorgansationer markerar i kommande EU-konflikt

GRÖNA GIVEN. En buffé av jord- och skogsbrukskonflikter bubblar upp till ytan under den kommande veckan i Bryssel. En samlad miljörörelse passar på att skicka in hejarop till delar av EU-kommissionens planer.

Läs mer