En moderniserad arbetsrätt, Dir. 2019:17
Departement: Arbetsmarknadsdepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Remiss

29/1
2021

"Vänsterpartiet – bevisa att er politik inte bygger på tomma ord"

DEBATT. Vänsterpartiet, svik oss inte på samma sätt som Kommunal och IF Metall har gjort. Stå inte godtroget och vänta till dess att regeringen lägger fram ett förslag i riksdagen. Då är det redan för sent, skriver representanter för lokala socialistiska organisationer.

Läs mer
11/1
2021
SOU/DS

DS: Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelsen om anställningsskydd och tillhörande frågor

Utredaren har överlämnat "Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelsen om anställningsskydd och tillhörande frågor" till arbetsmarknadsdepartementet.

11/1
2021
SOU/DS

DS: Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelse om grundläggande omställnings- och kompetensstöd

Utredaren har överlämnat "Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelse om grundläggande omställnings- och kompetensstöd" till arbetsmarknadsdepartementet.

11/1
2021
SOU/DS

DS: Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelsen om ett nytt och parallellt offentligt studiestöd

Utredaren har överlämnat "Uppdragsbeskrivning om genomförande av principöverenskommelsen om ett nytt och parallellt offentligt studiestöd" till utbildningsdepartementet.

4/12
2020

Rayman: Jaja, las-uppgörelse – men vad betyder det för L?

ANALYS. Dagens utvidgade las-uppgörelse kan ses på två sätt. Ett är att LO indirekt har fått in två tämligen stora fötter innanför dörren i regeringens arbete med frågan. Ett annat är att splittringen inom LO fortgår. Tuffast är dock beskedet för Liberalerna. 

Läs mer
5/11
2020

Hallå där Ingrid Lindholm – Varför är las-uppgörelsen olämplig för skolvärlden?

HALLÅ DÄR. Ingrid Lindholm är chefsförhandlare på Lärarnas riksförbund. Hon befarar en än mer utbredd tystnadskultur i skolan om uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv eller Toijer-utredningen blir verklighet.

Läs mer
29/10
2020

Sossarnas las-ja lämnar LO blödande

ANALYS. Socialdemokraterna säger ja till parternas las-uppgörelse trots att LO sagt nej. Centerpartiets las-kamp har därmed segrat, oavsett hur slutresultatet blir. LO splittras nu ytterligare, vilket gör att Jonas Sjöstedts (V) misstroendehot antagligen faller platt.

Läs mer
26/10
2020
REMISS

Remiss: En moderniserad arbetsrätt (SOU 2020:30)

Sista datum att svara på remissen.

23/10
2020

Medlingsinstitutet vill inte att las-utredningen genomförs

LAS. Medlingsinstitutet vill inte att Las-utredningen ska ligga till grund för arbetsrätten. Gd Irene Wennemo ser det som positivt att Svenskt Näringsliv och PTK är överens. – Det stärker den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger hon.

Läs mer
1/10
2020

Las-förhandlingar: Är det tid eller vilja som behövs?

ANALYS. Las-förhandlingarna har kraschat och alla skyller på tidsbrist. Men LO är splittrat och ville inte ens ha de av januariavtalet påtvingade förhandlingarna. Och Svenskt näringsliv är egentligen OK med att lagstiftningen nu tar över så att Toijer-utredningens förslag på nya villkor för turordning och vid uppsägningar kan bli verklighet. 

Läs mer
1/10
2020

LR: Las-utredningens förslag kan leda till en utbredd tystnadskultur

DEBATT. Det är en fara i att arbetstagare, i vårt fall lärare, som upplevs som besvärliga och frispråkiga kommer att få ett svagare anställningsskydd. Regelverket ska vara en skyddslagstiftning för den anställde och inte tvärtom, skriver Åsa Fahlén.

Läs mer
5/6
2020

Las-utredaren: Balans mellan parterna är en tolkningsfråga

LAS. Trots massiv kritik från fackligt håll avfärdar särskild utredare Gudmund Toijer att förslagen i las-utredningen skapar en obalans mellan arbetstagarnas parter. – I grunden är skyddet för löntagare kvar. Det är fortfarande saklig grund som krävs för uppsägning, säger han till Altinget.

Läs mer
5/6
2020

Las-utredaren: Balans mellan parterna är en tolkningsfråga

LAS. Trots massiv kritik från fackligt håll avfärdar särskild utredare Gudmund Toijer att förslagen i las-utredningen skapar en obalans mellan arbetstagarnas parter. – I grunden är skyddet för löntagare kvar. Det är fortfarande saklig grund som krävs för uppsägning, säger han till Altinget.

Läs mer
1/6
2020
SOU/DS

SOU: En moderniserad arbetsrätt (SOU 2020:30)

Utredaren har överlämnat betänkandet "En moderniserad arbetsrätt" till arbetsmarknadsdepartementet.

1/6
2020

Ett tydligt hugg i den liberala ryggen

ANALYS. Redan innan las-utredningen hann presenteras stack arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hål på den gröna liberala reformagendan. Besvikelsen är både Liberalernas och Centerns, men för C är prestigeskadan värre. 

Läs mer
21/2
2020

"Svenskt näringsliv behöver moderniseras"

INTERVJU. Han är arbetsrättsjuristen som är på företagens sida. Han vill skrota LAS, lätta upp bankreglerna och modernisera Svenskt näringsliv. Möt Mattias Dahl, ny vice vd på Sveriges mäktigaste arbetsgivar- och branschorganisation.

Läs mer
30/8
2019

OECD: Teknikutveckling kan leda till ökade klyftor

ARBETSMARKNAD. Det pågående teknikklivet kan leda till ökad polarisering på arbetsmarknaden, visar en ny rapport från OECD. S hoppas på ökat ansvar hos arbetsgivarna medan Timbro varnar för parallella samhällen.

Läs mer
25/4
2019
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: En moderniserad arbetsrätt, Dir. 2019:17

Regeringen har tillsatt en utredning.