Åtgärder för att stärka återvändande­verksamheten
Departement: Justitiedepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Kommittédirektiv

12/3
2025
REMISS

Remiss: Av betänkandet Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80)

Sista datum att svara på remissen.

17/12
2024

Tidöpartiernas vision om angiverisamhället får inte bli verklighet

I små men ojämna steg inför den SD-styrda regeringen lagstiftning som leder oss mot ett angiverisamhälle. Det skriver flera företrädare för Malmös antirasistiska förening.

Läs mer
16/12
2024

Regeringen går vidare med informationsplikten – de ska tycka till

108 aktörer ska tycka till om förslaget på informationsplikten när regeringen nu skickar utredningen om en stärkt återvändandeverksamhet på remiss. Altinget listar alla remissinstanser.

Läs mer
6/12
2024

Angiverilagen är fortfarande ett angrepp mot barns trygghet

Även om vissa myndigheter kommer att undantas från uppgiftsskyldigheten är angiverilagen ändå oacceptabel, skriver företrädare för Unga örnars riksförbund.

Läs mer
29/11
2024
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12), Dir. 2024:54

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

29/11
2024
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12), Dir. 2023:126

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

29/11
2024
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Åtgärder för att stärka återvändande­verksamheten, Dir. 2022:91

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

27/11
2024

Läkarförbundet: Oetiskt att tvångstesta vid utvisning

Inför en lag som gör det möjligt att tvångstesta personer inför utvisning. Det föreslår utredare Anita Linder. Etiskt fel, anser Läkarförbundet.

Läs mer
26/11
2024

Fackförbundets kritik mot informationsplikten – jämför med Stasi

Vård, skola och socialtjänst ska undantas från informationsplikten. Men i flera fackförbund finns fortsatt en oro för utredningens förslag. ”När man öppnat Pandoras ask kring informationsplikt och angiveri så har man sagt att det är okej att ha det”, säger Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR:s ordförande till Altinget.

Läs mer
26/11
2024

SD vänder om undantag i informationsplikten – L utropar seger

En besvikelse. Det tycker SD:s toppnamn i Region Stockholm om förslaget på en informationsplikt där flera grupper undantas. Samtidigt gläds Liberalerna åt att Tidöpartierna enats. ”Det är en stor seger”, säger riksdagsledamoten Malin Danielsson (L).

Läs mer
26/11
2024

Vård, skola och socialtjänst undantas från informationsplikten

Flera yrkesgrupper undantas från informationsplikten för offentliganställda. ”Samarbetspartierna är överens om att verksamheterna skola, vård, socialtjänst och bibliotek ska undantas”, säger migrationsminister Johan Forssell (M).

Läs mer
22/11
2024

Infekterad Tidöfråga närmar sig deadline

På tisdag ska regeringens utredare presentera sitt förslag på hur en anmälningsplikt för offentliganställda ska utformas – och vilka som kan komma att undantas. Migrationsminister Johan Forssell vill komma åt skuggsamhället. ”Många barn far väldigt illa”, säger han till Altinget.

Läs mer
7/11
2024

Sveriges kvinnoorganisationer: Stoppa angiverilagen nu

Lagen strider mot kvinnors och flickors rättigheter och sätter ytterligare press på en redan hårt belastad välfärd. Att gå vidare med förslaget borde vara otänkbart. Det skriver Malpuri Groth, operativ chef Sveriges Kvinnoorganisationer.

Läs mer
22/10
2024

Reslow (SD): Vi kommer ta strid för informationsplikten

Det är uteslutet för Sverigedemokraterna att göra några som helst undantag från informationsplikten, säger Patrick Reslow, utbildningspolitisk talesperson, till Altinget. Han kommer ta strid för att informationsplikten också ska omfatta skolpersonal.

Läs mer
10/10
2024

Fem fackförbund demonstrerar mot informationsplikten

Med en månad kvar tills utredaren ska presentera sina förslag om informationsplikt arrangerar Facken i välfärden en manifestation mot regeringens politik.

Läs mer
26/9
2024

Nya integrationsministern ärvde frågan som kan spräcka regeringen

Efter halva mandatperioden är bilden av hur det går för Tidöavtalet delad. Men en av de mest kontroversiella vårdfrågorna är det tyst om. 

Läs mer
10/9
2024

Ny minister tar över frågan om informationsplikt

Johan Forssell lämnar biståndsfrågorna och blir migrationsminister. Därmed ärver han den infekterade frågan om informationsplikten. 

Läs mer
12/8
2024

Brittisk kritik mot svensk anmälningsplikt

Det svenska förslaget om anmälningsplikt får kritik i Storbritannien. ”Det är fullständigt omänskligt”, säger Michele LeVoy, ledare för europeiska människorättsorganisationen Picum till The Guardian. 

Läs mer
14/6
2024

Utredningen om anmälningsplikten förlängs

Den 30 september skulle utredningen om anmälningsplikten för offentliganställda ha lämnat sina förslag. Nu förlängs utredningstiden.

Läs mer
13/6
2024

Statsvetaren: Anmälningsplikt riskerar att bryta samhällskontraktet

Förslaget om anmälningsplikt för offentliganställda kan bryta tilliten till staten. ”Staten får inte börja agera mot medborgarna på ett sätt så att en grupp känner sig mindre värd eller olika behandlad”, säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Läs mer
30/5
2024

C: ”Regeringen har redan bestämt sig om informationsplikten”

Det kommer att bli lagstiftning om informationsplikt, oavsett vad den den pågående utredningen landar i. Det säger partiledare Muharrem Demirok (C). ”De kommer inte att backa det här”, säger han till Altinget.

Läs mer
28/5
2024

Öppet riksdagsseminarium om anmälningsplikten

Vilka praktiska konsekvenser kommer förlagen om anmälningsplikt att få? Det blir frågan för ett halvdagsseminarium i riksdagens andrakammarsal på onsdag. ”Av det vi hittills har hört är det här förslag med många problem”, säger Ulrika Westerlund (MP). 

Läs mer
21/5
2024

Anita Linder blir Försäkringskassans nya vice ordförande

Anita Linder utreder införandet av en anmälningsplikt i bland annat sjukvården. Nu har hon också utsetts till ny vice ordförande i Försäkringskassans styrelse.

Läs mer
10/1
2024

Informationsplikt och språkkrav – här är utredningarna att hålla koll på 2024

Undantag från informationsplikten, språkkrav och särskilda åtgärder för unga brottslingar. Det är några av de utredningar som ska lämna sina förslag under året.

Läs mer
1/11
2023

Förslaget om anmälningsplikt hör hemma på skräphögen

Att nöja sig med egna undantag är djupt osolidariskt mot alla andra som på olika sätt drabbas av den – de papperslösa, de som utsätts för rasism och de yrkesgrupper som tvingas ange medmänniskor. Det skriver Anna Troberg, förbundsordförande för DIK.

Läs mer
30/10
2023

L: Inga påföljder för den som bryter mot informationsplikten

Liberalerna vill inte ha några konsekvenser för enskilda handläggare som inte följer en kommande plikt att anmäla papperslösa. Men Sverigedemokraterna håller inte med. 

Läs mer
27/9
2023

Haddou (V): Civil olydnad enda utvägen

Vänsterpartiets riksdagsledamot Tony Haddou uppmanar offentliganställda till civil olydnad om informationsplikten blir verklighet. ”En angiverilag krockar faktiskt med professionens etiska kod”, säger han till Altinget.

Läs mer
11/9
2023

Olika syn på anmälningsplikten i EU

Sverige är inte ensam i EU om att ta steg mot anmälningsplikt av papperslösa, andra länder går i samma riktning. Samtidigt är trenden inte entydig – flera länder går åt motsatt håll. 

Läs mer
6/9
2023

Nej till särskild debatt om att anmäla papperslösa

Det blir ingen särskild debatt i riksdagen om informationsplikten. Det beslutade talmannen efter ett möte med partiernas gruppledare.

Läs mer
5/9
2023

Osäkert om informationsplikten ska gälla privata vårdgivare

Det blir utredaren som får avgöra om en lagstiftning om anmälningsplikt ska omfatta privata arbetsgivare. Samtidigt säger flera privata vårdgivare nej till anmälningsplikt för papperslösa.

Läs mer
31/8
2023

Tidöpartierna öppnar för undantag från anmälningsplikten

Regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med det kritiserade förslaget om anmälningsplikt. Utredaren ska bland annat ta ställning till eventuella undantag. ”Jag känner mig trygg i den här processen”, säger Liberalernas Fredrik Malm.

Läs mer
30/8
2023

M-styrda Halland kräver undantag från informationsplikten

Region Hallands regionstyrelse, ledd av Moderaterna, vill att hälso- och sjukvårdspersonal undantas från informationsplikten. ”Vi ska inte lägga detta på vår personal”, säger vice ordförande Helene Andersson (C) till Altinget.

Läs mer
29/8
2023

Tolv regioner säger nej till informationsplikt

En majoritet av landets regioner har tagit ställning mot informationsplikten redan innan direktiven presenterats. Det visar Altingets kartläggning. 

Läs mer
15/8
2023

Ministern: Informationsplikten nödvändig, men svår fråga

Informationsplikten är ”en genuint svår fråga”. Det säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till Altinget. 

Läs mer
9/8
2023

Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten

Utredare Anita Linder har väntat på tilläggsdirektiv kring informationsplikten sedan i mars. Nu är det drygt två månader kvar till slutbetänkandet ska lämnas, men fortfarande har utredningen inte fått något nytt uppdrag. ”Vi utgår ifrån att vi kommer att få förlängd tid”, säger hon till Altinget.

Läs mer
27/6
2023

Ministern: Mycket att göra – utredningen om anmälningsplikten dröjer

Vår har blivit sommar, men fortfarande finns det inga direktiv kring anmälningsplikt för vårdpersonal. ”Inom kort”, är beskedet från justitiedepartementet.

Läs mer
16/6
2023

SKR ställer sig bakom vårdpersonalen: Ska inte ange papperslösa

Sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Regioner vill inte att offentliganställd sjukvårdspersonal ska anmäla papperslösa. ”Vi reagerar starkt mot det här. Vårdpersonalen ska inte syssla med angiveri”, säger delegationens ordförande Rachel De Basso (S).

Läs mer
9/5
2023

Saco: Tekniskt svårt med undantag från anmälningsplikten

Det är inte självklart att ett lagförslag om anmälningsplikt skulle få majoritet i riksdagen, tror Göran Arrius, ordförande för Saco. ”Det finns många enskilda riksdagsledamöter i både Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som har en annan uppfattning än partiledningarna”.

Läs mer
1/5
2023

Jimmie Åkesson: Inga undantag från informationsplikten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill inte att sjukvårdspersonal ska undantas från kravet att informera myndigheter om papperslösa. Det säger han i en intervju med DN.

Läs mer
13/3
2023

21 fackförbund i protest mot Tidöavtalet: Underminerar förtroendet

Sacoförbundens professioner inom offentlig sektor borde aldrig tvingas ha anmälnings­plikt för personer som kan misstänkas vistas i Sverige utan tillstånd, skriver ordförande Göran Arrius och de 21 fackförbunden i Svenska dagbladet: ”Det kan vi aldrig acceptera”.

Läs mer
6/2
2023

Informationsplikt in i pågående utredning

Det blir den pågående utredningen om åtgärder för att fler med avvisningsbeslut ska lämna Sverige som ska utreda informationsplikten. Tilläggsdirektiven håller på att tas fram.

Läs mer
30/6
2022
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: Åtgärder för att stärka återvändande­verksamheten

Regeringen har tillsatt en utredning.