Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden
Departement: Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Beslut

24/9
2024

Mer pengar till omställningsstudiestödet

Centrala studiestödsnämnden (CSN) får ett tillskott på 50 miljoner för handläggningen av omställningsstudiestödet. 

Läs mer
17/9
2024

Forskare: Rikta om nya studiestödet

Det är främst personer med en bra ställning på arbetsmarknaden som beviljas omställningsstudiestödet, visar en ny studie. ”Rikta stödet till de som behöver det mest”, säger David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Läs mer
14/11
2023

Slarva inte bort det livslånga lärandet, Mats Persson

Sedan drygt ett år finns ett nytt system för yrkesverksammas kompetensutveckling. Trots det är det fortfarande bara ungefär 4 000 personer som har beviljats det – trots att 60 000 har ansökt. Det skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Akavia.

Läs mer
6/9
2023

Omställningsstudiestödshaveriet är och förblir ett avtalsbrott

Den nuvarande regeringens inställning till överenskommelser man ingått med parterna, och som man väljer att inte uppfylla, är oroväckande. Kan arbetsmarknadens parter lita på regeringen? Det frågar sig Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR.

Läs mer
5/9
2023

Mer pengar till omställningsstudiestödet

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att stärka anslaget till CSN för det nya omställningsstudiestödet. Men myndigheten får fortfarande mindre än det den begärt.

Läs mer
5/9
2023

S: Så kan omställningsstudiestödet räddas

Både arbetsmarknadens parter och oppositionen kräver mer pengar till omställningsstudiestödet i höstens budget. Men för att säkra reformen vill Socialdemokraterna också se en samordnare. 

Läs mer
21/4
2023

Regeringen begår avtalsbrott mot parterna

Det enda rimliga är att regeringen hedrar den uppgörelse som har gjorts mellan arbetsmarknadens parter och regeringen och tillskjuter de medel som behövs för att lösa sin del av uppdraget. Det skriver Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Läs mer
4/4
2023

Akavia: Gör det lättare för akademiker att byta bana, Mats Persson

För att uppmuntra fler lärosäten att våga och satsa på att utveckla ett kursutbud som är anpassat för yrkesverksamma krävs långsiktiga satsningar. Det skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Akavia.

Läs mer
9/3
2023

Omställningsstudiestödet kräver bättre statistik, Mats Persson

För att reformen med omställningsstudiestödet ska kunna utvärderas måste utbildningsminister Mats Persson (L) ge CSN i uppdrag att utveckla statistiken. Det skriver Therese Svanström, ordförande TCO.

Läs mer
26/1
2023

600 får nya studiestödet – det ska flest studera

Utbildningar inom vård, skola och it toppar listan över vad de beviljade ska använda det nya omställningsstudiestödet till. Men myndigheten har fortfarande 22 000 ansökningar kvar att gå igenom.  

Läs mer
1/12
2022

Gör inte om omställningsstudiestödet till en arbetsmarknadsåtgärd

Av 20 000 ansökningar för det nya omställningsstudiestödet har hittills fyra personer beviljats stödet samtidigt som 1 500 personer har fått avslag. Vi får inte hamna i en situation där bedömningarna varierar över tid, beroende på hur mycket pengar som finns kvar i årets pott. Det skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Läs mer
17/11
2022

Studier efter komvux lönar sig – även för äldre

Högskolestudier efter komvux höjer årslönen med 75 000 kronor. Att studera på högskola efter att ha läst in behörighet på komvux har varit lönsamt även för äldre personer med arbetslivserfarenhet. Det visar en ny rapport från SNS.

Läs mer
10/11
2022

Studentorganisationer: Regeringen sviker sitt vallöfte

Regeringen motsatte sig en höjning av studielånsräntan innan valet, menar flera studentorganisationer, men i budgeten finns höjningen med.

Läs mer
10/11
2022

Nedskärningar på flera lärosäten – besvikelse efter uteblivna satsningar 

Regeringen går vidare med omställningsstudiestödet, men gör inga satsningar i budgeten för att lärosätena ska kunna tillgodose det efterfrågade utbildningsutbudet eller tillhandahålla platser. Tvärt om drar man ner på anslagen för utbildning för flera lärosäten.

Läs mer
10/11
2022

Branschens besvikelse: Inga satsningar på utbildningar för omställning

Regeringen går vidare med omställningsstudiestödet, men gör inga satsningar i budgeten för att lärosätena ska kunna tillgodose det efterfrågade utbildningsutbudet eller tillhandahålla platser. Tvärt om drar man ner på anslagen för utbildning till flera lärosäten.

Läs mer
1/11
2022

Högt tryck på CSN – så många har sökt nya studiestödet

Sedan den 1 oktober går det att söka det nya omställningsstudiestödet. På en månad har Centrala studiestödsnämnden fått in fler ansökningar än de trodde skulle komma in under hela året. Samtidigt vill nya regeringen att stödet ska användas till utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden.

Läs mer
7/9
2022

Så ska partierna lösa det livslånga lärandet: ”Ingen som kommit speciellt långt”

Inget riksdagsparti har konkreta planer på öronmärkta pengar till lärosätena för att utveckla och anpassa utbildning för yrkesverksamma. ”Det bekymrar oss”, säger Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, till Altinget. 

Läs mer
9/6
2022

Ge universitet och högskolor medel för att utbilda yrkesverksamma akademiker

Landets lärosäten har ett ansvar att främja det livslånga lärandet enligt högskolelagen. Det ansvaret är dock svårt att leva upp till om det saknas resurser. Det skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Akavia.

Läs mer
8/6
2022
BESLUT

Beslut: Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Riksdagen har fattat beslut i ärendet.

29/3
2022

Lärosätenas önskan: ”Se över hela systemet” 

Regeringens omställningsstudiestöd kommer ge fler sökande till utbildningarna, men för lärosätena är incitamenten små att bredda utbildningsutbudet. En intermediär part skulle kunna lösa problemet, menar Mats Benner, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet. 

Läs mer
22/3
2022
PROPOSITION

Proposition: Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Regeringen har överlämnat propositionen till riksdagen.

15/3
2022

Lagrådet: Svårt för arbetslösa och egenföretagare att få nya studiestödet

Lagrådet har några frågetecken över de lagändringar som regeringen vill få till för att kunna införa omställningsstudiestödet. För grupper som inte har en vanlig anställning är studiestödet dåligt anpassat, menar man bland annat. 

Läs mer
22/2
2022

Studenterna förlorar på regeringens politik

Sveriges studenter är starkt kritiska till den föreslagna räntehöjningen på studielån. Det är dags för regeringen att dra tillbaka förslaget. I stället borde studiebidraget höjas, allra särskilt för de grupper som har det sämst ekonomiskt ställt, skriver Albert Ohlin, Saco studentråd.

Läs mer
22/2
2022

Bråttom att ta fram utbildningar för yrkesverksamma

Om lite mer än ett halvår öppnar möjligheten att söka studiestöd för att ställa om. Reformen är avgörande för att vi ska klara såväl digitalisering som grön omställning. Men vilka utbildningar ska yrkesverksamma kunna söka till våren 2023? Den frågan har ännu inget tydligt svar och det är bråttom. Vi har fem förslag som kan snabba på processen, skriver Therese Svanström, TCO:s ordförande.

Läs mer
7/2
2022
REMISS

Remiss: Tilläggsremittering av utkast till prop. Grundläggande omställnings- och kompetensstöd

Sista datum att svara på remissen.

1/2
2022

Ekström går vidare med omställningsstudiestödet

Regeringen lägger fram en lagrådsremiss med föreslag på en ny lag omställningsstudiestöd. 

Läs mer
27/1
2022
SOU/DS

DS: Grundläggande omställnings- och kompetensstöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Utkast till regeringens proposition)

Utredaren har överlämnat "Grundläggande omställnings- och kompetensstöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Utkast till regeringens proposition)" till arbetsmarknadsdepartementet.

27/1
2022
LAGRÅDSREMISS

Lagrådsremiss: Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Regeringen har överlämnat lagrådsremissen till Lagrådet.

2/12
2021

Ekström tar över Ernkrans portfölj – kritiserade studiestödet en prioritet

Utbildningsminister Anna Ekström (S) tar vid där Matilda Ernkrans (S) slutade. En av Ekströms prioriteringar i rollen som ansvarig för högre utbildning och vuxnas lärande blir att se till att omställningsstudiestödet kommer på plats, berättar hon i en intervju med Altinget. 

Läs mer
9/11
2021

Ekobrottsmyndigheten: Nytt studiestöd attraherar kriminella

Ekobrottsmydigheten ger hård kritik mot regeringens förslag om studiestöd för omställning mitt i arbetslivet. Myndigheten menar att förslaget kan bjuda in till fusk.

Läs mer
19/10
2021

Namninsamling mot Ernkrans räntehöjning: ”Inte rimligt”

Det är orimligt att studenter ska betala för yrkesverksammas vidareutbildning, menar Saco studentråds ordförande Albert Ohlin, som har startat en namninsamling för att stoppa höjningen av CSN-räntan. ”De som studerar i dag kommer med stor sannolikhet byta yrkesbana genom livet”, säger Matilda Ernkrans (S) till Altinget. 

Läs mer
15/9
2021
REMISS

Remiss: Departementspromemorior om genomförande av principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd (, , ) (Ds 2021:18)

Sista datum att svara på remissen.

11/6
2021

De ska tycka till om LAS-förslagen

De tre bokstavsutredningarna om förändringar i arbetsrätten, införandet av omtällnings- och kompetensstöd och omställningsstudiestöd ska ut på remiss. Sammanlagt 115 remissinstanser ska nu tycka till om utredningarna.

Läs mer
11/6
2021

TCO: Studiestödet måste matchas med ett utbildningsutbud

Genom partsöverenskommelsen öppnas nya ekonomiska möjligheter för yrkesverksamma att studera. Men för att få fullt genomslag krävs att universitet, högskolor och yrkeshögskolan möter upp med nya typer av kurser, anpassade till individers och arbetsmarknadens behov. Det arbetet måste börja nu, skriver Therese Svanström, TCO.

Läs mer
8/6
2021
SOU/DS

DS: Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Utredaren har överlämnat "Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden" till utbildningsdepartementet.

8/6
2021
SOU/DS

DS: Grundläggande omställnings- och kompetensstöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Utredaren har överlämnat "Grundläggande omställnings- och kompetensstöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden" till arbetsmarknadsdepartementet.