Tillbaka till listvisning
Det nya betygssystemet som Magnus Henrekson föreslår innebär inte slopade behörighetskrav. ”Vi räknar med att en elev måste ha en 4:a i sammantaget meritvärde för att komma in på de nationella högskoleförberedande programmen”, säger han till Altinget.
Betygssystemet som Magnus Henrekson föreslår kommer försämra svenska elevers inlärning. Inte heller kommer det förbättra likvärdigheten. Det menar betygsexperten Per Måhl.
Genom slopat F-betyg och ett enhetligt betygssystem ska skolorna ge en mer pålitlig bedömning av eleverna och i förlängningen förbättra de svenska Pisa-resultaten. Detta enligt regeringens betygsutredare, Magnus Henrekson.
Centerpartiet och Miljöpartiet vill se till att betygsutredningens förslag tas vidare genom att tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska arbeta med förslagen.
Liberalerna vill göra om betygssystemet helt. Det skriver utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
F-betyget ska slopas och ersättas av en tiogradig betygsskala. Det väntas betygsutredare Magnus Henrekson lägga fram som förslag, avslöjar Vi lärare.
Inför betyg tidigare eller avskaffa underkänt. Det svenska betygssystemet är i förändring, men de åtta riksdagspartierna är oense om hur. Altinget har pratat med partierna om hur de vill förändra betygen.
Regeringen har tillsatt en utredning om hur betygsättningen ska bli mer likvärdig. Nu är det klart vem som blir kommittésekreterare.
Regeringen tillsätter en utredning för att stoppa betygsinflationen. Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och återkommande debattör och forskare i skolfrågor, blir utredare.