Sveriges medlemskap i Nato
Departement: Utrikesdepartementet
Utskott: Försvarsutskottet, Utrikesutskottet
Status: Proposition

26/2
2024

Veckan i EU: Traktorer till Bryssel, EU-ledare till Paris och Navalnyjs änka till Strasbourg

Hundratals traktorer är på väg mot EU-kvarteret i Bryssel, Europaparlamentarikerna slutspurtar för att få klart lagstiftning och Finland får en ny president. Det här är veckan i EU.

Läs mer
23/2
2024

Ungern köper fler Jas Gripen-plan

Ungern får köpa fyra nya Jas Gripen-plan av Sverige. Avtalet skrivs under vid en pressträff i Budapest, där både Viktor Orbán och Ulf Kristersson medverkar.

Läs mer
22/2
2024

Så ska bygg- och anläggningsbranschen kapa utsläppen

Till 2045 ska bygg- och anläggningssektorns utsläpp, som i dag uppgår till 22 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp, vara nere på noll. Branschens färdplan som nu presenterats visar hur tanken är att det ska gå till. Men för att det ska gå till krävs insatser från flera håll - även från regeringen. 

Läs mer
10/7
2023

Genombrott för Sverige i Nato: Erdogan lovar att godkänna anslutning

VILNIUS: Dagen före ett epokgörande toppmöte om Ukraina och upprustning i öst lyckades Natos generalsekreterare landa en kompromiss som gör att Sverige kan gå med i försvarsalliansen. "En historisk dag", sade Jens Stoltenberg.

Läs mer
10/7
2023

Toppmötet i Vilnius: Hur långt går Nato för att säkra Ukrainas framtid?

Om Nato inte vill släppa in ett krigförande land, vilka säkerhetsgarantier kan Ukraina då få? Det blir det stora dilemmat på ett toppmöte där frågan om svenskt medlemskap också lär ta stor plats.

Läs mer
3/6
2023

”Det Turkiet som en gång bara följde väst finns inte längre”

Turkiets president Erdogan svärs in igen. Efter 20 år vid makten kommer han aldrig mer bli en eftergiven vän till Europa och USA. Det säger den erfarna Turkietexperten Amanda Paul från European Policy Centre. Sveriges anslutning till Nato är ännu inte garanterad, enligt henne.

Läs mer
22/3
2023

Riksdagens beslut: Ja till svenskt Natomedlemskap

Under hela onsdagen pågick debatten om Sveriges medlemskap i försvarsalliansen i riksdagens kammaren. Vid 16-tiden klubbade talman Andreas Norlén slutligen beslutet: Ja till Sveriges anslutning till Nato.

Läs mer
22/3
2023

Se debatten: Natolagen klubbas i riksdagen

Efter en snabb utskottsberedning väntas riksdagen på onsdag fatta beslut om de lagändringar som är nödvändiga för svensk Natoanslutning. Från tidig förmiddag debatteras regeringens proposition och oppositionens motioner. Se debatten i efterhand här.

Läs mer
17/3
2023

V: Vi har fått in skrivningar i Nato-propositionen

Riksdagens behandling av Nato-propositionen pågår i rallytempo. Motståndarna V och MP står maktlösa i att rubba själva politiken, däremot har de två partierna lyckats få in skrivningar som stärker riksdagens insyn i Nato-samarbetet.

Läs mer
8/3
2023

Regeringen vill se snabbspår för Natolag

Regeringen har överlämnat den proposition om svensk Natoanslutning som är nödvändig för att Sverige, vid ett godkännande från alla medlemsländer, ska kunna bli medlem i alliansen. Nu vill regeringen snabba på riksdagens hantering.

Läs mer
8/3
2023
PROPOSITION

Proposition: Sveriges medlemskap i Nato, prop. 2022/23:74

Regeringen har överlämnat propositionen till riksdagen.

16/11
2022
REMISS

Remiss: Sveriges medlemskap i Nato (Ds 2022:24)

Sista datum att svara på remissen.

6/10
2022
SOU/DS

DS: Promemorian Sveriges medlemskap i Nato

Utredaren har överlämnat "Promemorian Sveriges medlemskap i Nato" till utrikesdepartementet.

19/9
2022

Natoförhandlare fortsätter vid regeringsskifte

Magdalena Anderssons (S) statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitiska rådet, Oscar Stenström, fortsätter som chefsförhandlare för Natoprocessen vid regeringsskifte, meddelar Ulf Kristersson (M).

Läs mer
9/9
2022

Världen utanför ignoreras i SVT:s slutdebatt

Med sitt val av ämnen sviker SVT uppgiften att stå till allmänhetens tjänst. Centrala utrikespolitiska frågor som Natointrädet, hur Sverige framåt ska stötta Ukraina och hur partierna vill hantera ordförandeskapet i EU lyser med sin frånvaro när public service sänder sin slutdebatt. Det duger inte. 

Läs mer
11/8
2022

”I en nära framtid blir Östersjön ett Natohav”

BRYSSEL. Putins erövringskrig mot Ukraina har sparkat igång en historisk upprustning längs Natos östliga flank. I och med Sveriges och Finlands förväntade medlemskap skulle hela den nordiska regionen runt Östersjön ingå i försvarsalliansen. Men balterna fruktar ändå att det är för lite och för sent.

Läs mer