Sveriges medlemskap i Nato
Departement: Utrikesdepartementet
Utskott: Försvarsutskottet, Utrikesutskottet
Status: Remiss

22/3
2023

Riksdagens beslut: Ja till svenskt Natomedlemskap

Under hela onsdagen pågick debatten om Sveriges medlemskap i försvarsalliansen i riksdagens kammaren. Vid 16-tiden klubbade talman Andreas Norlén slutligen beslutet: Ja till Sveriges anslutning till Nato.

Läs mer
22/3
2023

Följ sändningen: Natolagen klubbas i riksdagen

Efter en snabb utskottsberedning väntas riksdagen på onsdag fatta beslut om de lagändringar som är nödvändiga för svensk Natoanslutning. Från tidig förmiddag debatteras regeringens proposition och oppositionens motioner. Se debatten i efterhand här.

Läs mer
17/3
2023

V: Vi har fått in skrivningar i Nato-propositionen

Riksdagens behandling av Nato-propositionen pågår i rallytempo. Motståndarna V och MP står maktlösa i att rubba själva politiken, däremot har de två partierna lyckats få in skrivningar som stärker riksdagens insyn i Nato-samarbetet.

Läs mer
8/3
2023

Regeringen vill se snabbspår för Natolag

Regeringen har överlämnat den proposition om svensk Natoanslutning som är nödvändig för att Sverige, vid ett godkännande från alla medlemsländer, ska kunna bli medlem i alliansen. Nu vill regeringen snabba på riksdagens hantering.

Läs mer
16/11
2022
REMISS

Remiss: Sveriges medlemskap i Nato (Ds 2022:24)

Sista datum att svara på remissen.

6/10
2022
SOU/DS

DS: Promemorian Sveriges medlemskap i Nato

Utredaren har överlämnat "Promemorian Sveriges medlemskap i Nato" till utrikesdepartementet.

19/9
2022

Natoförhandlare fortsätter vid regeringsskifte

Magdalena Anderssons (S) statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitiska rådet, Oscar Stenström, fortsätter som chefsförhandlare för Natoprocessen vid regeringsskifte, meddelar Ulf Kristersson (M).

Läs mer
9/9
2022

Världen utanför ignoreras i SVT:s slutdebatt

Med sitt val av ämnen sviker SVT uppgiften att stå till allmänhetens tjänst. Centrala utrikespolitiska frågor som Natointrädet, hur Sverige framåt ska stötta Ukraina och hur partierna vill hantera ordförandeskapet i EU lyser med sin frånvaro när public service sänder sin slutdebatt. Det duger inte. 

Läs mer
11/8
2022

”I en nära framtid blir Östersjön ett Natohav”

BRYSSEL. Putins erövringskrig mot Ukraina har sparkat igång en historisk upprustning längs Natos östliga flank. I och med Sveriges och Finlands förväntade medlemskap skulle hela den nordiska regionen runt Östersjön ingå i försvarsalliansen. Men balterna fruktar ändå att det är för lite och för sent.

Läs mer