Schlagerprofil blir politiker

Artisten Jon Henrik Fjällgren som bland annat varit med i Melodifestivalen ger sig in i samepolitiken.

Johan Manell

Jon Henrik Fjällgren slog igenom som artist i TV-programmet Talang år 2014. Han har också varit med i Melodifestivalen tre gånger samt vunnit Let's dance.

Nu väntar en ny arena för Fjällgren. Han har nämligen meddelat att han ställer upp i Sametingsvalet i maj. Han kandiderar för partiet Samerna.

– Det är ett speciellt språk i politiken och jag har mycket att lära. Fram till valet kommer jag satsa på att lära mig så mycket som möjligt, säger Fjällgren till Sameradion.

Knepigt utgångsläge

Utsikterna att knipa ett mandat ser dock inte så goda ut på förhand. Jon-Henrik Fjällgren står först på nionde plats på partiets lista. I förra Sametingsvalet fick partiet bara ett mandat och trenden har varit att partiet har tappat stöd i varje val sedan 2009.

Men partiet hoppas nu kunna bryta den trenden.

– Jon Henrik är en klar förstärkning, en god representant och en ambassadör för det samiska folket. På det sätt som han har profilerat sig så är han ju en tillgång, såklart, för att få förståelse också för de samiska frågorna i det övriga samhället, säger partiledaren Anders Kråik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00