Studenttidning kan överleva – får stöd av universitetet

Förra veckan kom nyheten att studenttidningen Ergo läggs ner på grund av ekonomiska problem. Nu ger Uppsala universitet besked om att de kan hjälpa till – om kåren vill. 

Ditte Roslund

Uppsala universitets prorektor Coco Norén har lovat Uppsala studentkår att deras budget kommande verksamhetsår inte kommer att påverkas av tidningen Ergo, rapporterar Ergo.

En utredning ska tillsättas med mål att hitta en mer långsiktig ekonomisk lösning, men tills en sådan är hittad vill universitetet hjälpa till och täcka upp kostnaderna. Nu är det kårstyrelsen som beslutar om nästa steg. 

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att universitet sträckt ut den här handen. Både Uppsala studentkår och Uppsala universitet är väldigt måna om att bevara tidningen Ergo, den fyller en viktig funktion i Uppsalas studentliv. Och vi ställer oss positiva till ett framtida arbete med att säkra Ergos fortlevnad, säger Louise Ingemarsson, vice ordförande i Uppsala studentkår, till Ergo. 

Samtidigt påpekar Coco Norén att det är viktigt att Ergos oberoende finns kvar. Redaktionen måste kunna granska universitetet utan att vara rädda att tappa finansiering. 

– Vi kan göra en glassig tidning som berättar om hur bra vi är i egen regi. Grejen är att ni ska vara en oberoende röst som lyfter studenternas perspektiv, säger Coco Norén. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00