Nytt forskningscenter ska underlätta klimatomställningen

Södertörns högskola satsar på ett nytt forskningscenter, med mål att skapa samarbeten för att nå målen om ett hållbart samhälle. 

Ditte Roslund

Det nya centret, som kommer att heta Sustain lab, ska fungera som ett nav för tvärvetenskaplig forskning, politik, civilsamhälle och näringsliv.

– Vad som ofta kommer fram är att forskningen lever i en värld för sig, politiker för sig och företagare i sin värld. Och vi alla påstås leva i bubblor där likasinnade delar vår världsbild. Det vi vet om hållbarhet säger oss däremot att det bara finns en värld och om den ska bli hållbar måste vi sträva tillsammans, säger Tomas Kjellqvist, doktor i teknovetenskapliga studier och projektforskare vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

Lokal förankring

Centret ska också bjuda in studenter till verksamheten, bland annat genom olika aktiviteter. Tanken är både att studenterna ska få möjlighet att engagera sig i hållbarhetsfrågor, och att de ska komma i kontakt med möjliga framtida arbetsgivare.

– Genom att vi är lokalt förankrade både på campus och i närområdet ger det studenterna en helt annan möjlighet att var med och delta aktivt. Hela campusmiljön är en väldigt bra labbmiljö som reflekterar funktioner som finns runt om i samhället, säger Tomas Kjellqvist.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00