Förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan
Departement: Utbildningsdepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Sou/ds

28/4
2023

Sveriges lärare: Utan statligt ansvar för skolan kan den aldrig bli likvärdig

Allt för länge har betydande kvalitetsskillnader tillåtits växa fram mellan kommuner, skolor och elever. Det skriver Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, förbundsordförande Sveriges lärare.

Läs mer
6/4
2023

SKR: Förstatligandet av skolan är ingen trollformel

Det handlar om vardagen för runt 1,9 miljoner elever och 250 000 medarbetare. Fundera en sekund och svara sedan på frågan: finns det en lösning som passar alla? Det skriver Sveriges kommuner och regioners Anders Henriksson (S), Peter Danielsson (M), Madelaine Jakobsson (C) och Mats Gerdau (M).

Läs mer
4/4
2023

Skolmyndigheterna om att slås ihop: ”Orealistiskt”

Varken Skolinspektionen eller Specialpedagogiska skolmyndigheten vill slås ihop till en gemensam skolmyndighet som det föreslås i utredningen om statens ansvar för skolan. Det uppger myndigheternas generaldirektörer för Altinget. Men Skolverket stänger inte dörren helt.

Läs mer
21/3
2023

SKR: Staten behöver ta ett större ansvar för skolan

SKR motsätter sig ett statligt huvudmannaskap för skolan. Men inom tre områden måste staten ta ett kliv fram, menar organisationen. 

Läs mer
8/11
2022

SKR: Ökat statligt ansvar kommer ta all kraft från skolan

”Man kommer att inse vilka enorma svårigheter, vilken tid och vilken kraft det kommer ta”, säger Mats Gerdau (M), som sitter i SKR:s beredning för utbildningsfrågor, till Altinget om förslagen i Thomas Perssons utredning. 

Läs mer
3/11
2022

Regeringen vill införa statlig skolpengsnorm – så tycker kommunerna

Hur skolpengen ska reformeras har länge varit en het fråga. S-regeringen ville ge mindre till fristående skolor, medan den nya regeringen har aviserat att man avser att införa en statlig norm. Enligt Altingets enkät föredrar en stor del av kommunerna skolpengssystemet som det är. 

Läs mer
21/10
2022
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan, Dir. 2020:140

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

18/10
2022

Branschen hade förväntat sig mer av den nya regeringens skolpolitik

Skolsektorns aktörer välkomnar flera av förslagen i överenskommelsen mellan högerpartierna, men många reagerar på att varken förskola eller högre utbildning nämns.

Läs mer
13/10
2022

Hallå där Muharrem Demirok (C) – ny talesperson i utbildningsfrågor

Muharrem Demirok är Linköpingspolitikern som tar över som Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson efter att Fredrik Christensson slutat. Altinget har pratat med honom om förväntningarna på mandatperioden.

Läs mer
29/3
2022

Socialdemokraterna sviker lärarkåren om statlig skola

Kommunaliseringen av skolan har sänkt läraryrkets status och bidragit till oacceptabla skillnader i villkor, resurser och möjligheter. Nu är det dags att återigen göra skolan till en statlig angelägenhet. Det skriver Roger Haddad, riksdagskandidat för Liberalerna i Västmanland.   

Läs mer
15/3
2022

Skolutredning får nytt uppdrag – ”S vill slippa frågan i valrörelsen”

Utredningen om statligt huvudmannaskap ska nu komma med förslag på hur skolan kan stärkas – utan förstatligande. Samtidigt får utredningen förlängt till efter valet. ”Sosseri när det är som fulast” menar Liberalerna som drivit frågan om statligt huvudmannaskap sedan kommunaliseringen av skolan. 

Läs mer
5/7
2021

De sitter med i utredningen om staten ska bli huvudman för skolan

Utifrån januariavtalet utreder Thomas Persson nu förutsättningarna för att staten ska ta över som huvudman för skolan. Utredningen har fyra referensgrupper och en femte är på väg att skapas. Se namnen på alla som sitter med i utredningen här.

Läs mer
22/12
2020
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: Förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan

Regeringen har tillsatt en utredning.