Annons
Debatt

När ska regeringen rusta Sveriges IT-infrastruktur?

Det är bra att regeringen har tagit fram en ny strategi för cybersäkerhet, men det saknas en handlingsplan för svensk IT-infrastruktur. Det skriver Christina Backlund, vd Shibuya.

En robust IT-infrastruktur är helt avgörande för svenska företag, skriver debattören.
En robust IT-infrastruktur är helt avgörande för svenska företag, skriver debattören.Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Häromveckan presenterade regeringen en nationell strategi för cybersäkerhet. Det är välkommet i en situation där både komplexiteten och hoten ökar. Den rymmer flera viktiga delar kring systematik, kompetensbehov och förmågan att förhindra och hantera incidenter. Men för att dessa delar ska fungera krävs en robust och motståndskraftig IT-infrastruktur, något som knappt nämns i strategin.

Den digitala infrastrukturen är kritisk

Trots ökande cyberhot, geopolitisk protektionism och juridisk osäkerhet kring dataöverföringsavtal har det hänt alltför lite. Därför är det viktigt att påminna om att den digitala infrastrukturen är minst lika kritisk för Sverige som den fysiska.

En motståndskraftig IT-infrastruktur är helt avgörande för svenska företag, vars konkurrenskraft riskerar att urholkas om man står utan robusta, digitala alternativ när förutsättningarna förändras. I debatten om totalförsvarets behov diskuteras oftast telekom-infrastruktur, vägar, järnvägar och elnät. Men i snart ett decennium har utredning efter utredning även slagit fast behovet av en säker och resilient IT-infrastruktur.

Både statliga utredningar och granskningsrapporter har fokuserat på offentlig sektors behov, men det är tydligt att företagens behov av digital suveränitet inte har uppmärksammats. Frågan är komplicerad, och kompliceras ytterligare av den juridiska situationen. Dataöverföringsavtal mellan EU och USA har underkänts gång på gång. Det lämnar svenska företag i en juridisk gråzon där USA:s långtgående befogenheter och tillgång till data ställs mot EU:s GDPR-lagstiftning.

Utvärdera cloudstrategier

Framåt krävs flera typer av åtgärder.

För det första behöver svenska företag och organisationer större kunskap om förutsättningarna för sin egen IT-infrastruktur. De kanske känner till var datan är lagrad geografiskt, men vet de var backuperna finns? Vet de vilka som övervakar miljöerna? Och vet de vilket lands lagstiftning som gäller, eftersom lagstiftning följer ägandet?

En motståndskraftig IT-infrastruktur är helt avgörande för svenska företag, vars konkurrenskraft riskerar att urholkas om man står utan robusta, digitala alternativ när förutsättningarna förändras.

För det andra behöver fler företag utvärdera sina cloudstrategier. De behöver bygga en infrastruktur som kombinerar fördelarna med publika molnlösningar med tryggheten och långsiktigheten i svenska och europeiska privata moln. Här behöver Europa aktivt arbeta för att säkerställa konkurrenskraftiga alternativ, likt de brett använda och populära utländska molntjänsterna.

Säkra uppbyggnaden av robust IT-infrastruktur

För det tredje behövs en nationell handlingsplan för att säkra uppbyggnaden av en kostnadseffektiv, säker och robust IT-infrastruktur i Sverige. Svenskägda privata aktörer behöver ges förutsättningar att etablera sig och växa konkurrenskraftigt.

En nationell strategi för cybersäkerhet är positiv på många sätt. Men frågan om IT-infrastruktur lyser med sin frånvaro i det offentliga samtalet fastän den sedan många år har blivit en allt viktigare del i bygget av ett starkt svenskt totalförsvar.


E-postPolitik på allvar

Få dagliga nyheter och politisk överblick från Altinget

Annons
Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2025