Tillbaka till listvisning
Flera aktörer oroar sig för effekterna av en ny förköpslag. Myndigheter och kommuner är generellt positiva men delar bilden att det kommer blir tidskrävande. Fortifikationsverket som menar dessutom att de tidsfrister som föreslås är alltför snäva.
Sista datum att svara på remissen.
Den organiserade brottslighetens ökade närvaro på fastighets- och bostadsmarknaden kräver nya åtgärder, och ny lagstiftning. Det skriver riksdagsledamöterna Ingela Nylund Watz (S) och Joakim Sandell (S).
Förslaget att låta kommun och stat gå före i kön till köp av vissa fastigheter skickas nu ut på remiss. Men Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är tveksamma till hur ofta kommunerna kommer att använda sig av den möjligheten.
Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.
Staten ska få förtur att köpa fastigheter om det behövs för det militära eller civila försvaret, föreslår en utredning som nu läggs på regeringens bord. Kommunerna föreslås i sin tur få förköpsrätt om det behövs för att motverka organiserad brottslighet.
Utredaren har överlämnat betänkandet "Digitala fastighetsköp & Förköpsrätt vid fastighetstransaktioner" till landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Staten ska få förtur att köpa fastigheter om det behövs för det militära eller civila försvaret, föreslår en utredning som nu läggs på regeringens bord. Kommunerna föreslås i sin tur få förköpsrätt om det behövs för att motverkande organiserad brottslighet.
Förra året fick utredningen om en ny förköpslag, som skulle utöka kommunernas möjligheter att förköpa mark, ett helt nytt uppdrag. Nu ger regeringen utredaren Erika P Björkdahl mer tid på sig att genomföra de nya direktiven.
Regeringen gör stora ändringar i direktiven till den utredning som skulle utöka kommunernas möjligheter att förköpa mark. Nu ska utredaren i stället lägga fram förslag för att bekämpa brottsligheten och stärka totalförsvaret.
Regeringen har tillsatt en utredning.
Betänkande av utredningen om En ny förköpslag
Texten är inte skriven av Altingets journalister utan genereras från regeringens hemsida.
Kommittédirektiv (PDF)
Remissvaren ska ha kommit in senast den 17 oktober 2024Remissinstanser (PDF)