Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall
Departement: Klimat- och näringslivsdepartementet, Miljödepartementet
Utskott: Ärendet befinner sig hos regeringen
Status: Beslut

18/11
2021

Cementa får grönt ljus – men grunderna för beslutet ifrågasätts

Efter regeringens beslut – nu inleds överklagandearbetet. ”Vi kommer att göra det så fort vi kan, men det är inget man bara snyter sig ur näsan,” säger Rebecca Nordenstam på Naturskyddsföreningen.

Läs mer
11/11
2021

Regeringen skriver till EU-kommissionen om Cementa

Beslutet om Cementas tillfälliga tillstånd för kalkbrytning på Gotland lyser ännu med sin frånvaro. Men regeringen har tagit ett delbeslut om ett avsteg från miljöbalken samt informerat EU-kommissionen om beslutet, då det även innebär ett avsteg från EU:s MKB-direktiv.

Läs mer
28/10
2021

C och M: ”Regeringen saknar plan B för gotländska cementen”

Naturskyddsföreningen kan sätta käppar i hjulet för Cementa genom att överklaga tillståndet. Regeringens beredskap för att hantera en sådan situation övertygar inte oppositionen. "Jag tycker att det står klart att det inte finns något riktig plan B hos regeringen." säger Lars Hjälmered (M).

Läs mer
19/10
2021

Myndigheterna inte imponerade av Cementas ansökan

Cementas ansökan om ett treårigt tillfälligt tillstånd för att bryta kalk på Gotland får ett tufft mottagande från myndigheterna. Naturvårdsverket uppmanar regeringen att säga nej och länsstyrelsen vill inte ens ta ställning på grund av för många oklarheter.

Läs mer
14/10
2021
REMISS

Remiss: I ärende om ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till täktverksamhet i Slite, Gotlands kommun

Sista datum att svara på remissen.

12/10
2021

Lex Cementa – rättsstaten i gungning

Den exklusiva ”Cementalagen” har antagits enbart i syfte att kunna kringgå ett domstolsbeslut. Det råder en hårresande brist på respekt för fundamentala rättsstatliga principer och det undergräver förtroendet för lagen som instrument för styrning i samhället. Det skriver Mikael Mellqvist, tidigare lagman.

Läs mer
30/9
2021

Vad händer om miljöprotesterna mot Cementa går hem?

Cementa och näringslivet har varit tydliga med risken för omfattande byggstopp och stora varsel om kalkbrytningen på Gotland stannar av. Däremot är det ingen som vill kommentera vilka skadeståndsprocesser som väntar om bolaget inte kan leverera enligt avtal.

Läs mer
30/9
2021

Hallå där Leo Rudberg – i vilket läge tar ni till civil olydnad mot Cementa?

Den undantagslag för Cementa som riksdagen beslutade om på onsdagen innebär att politikerna prioriterar cement före liv, enligt miljöorganisationen Fältbiologerna. Ordförande Leo Rudberg säger att organisationen är redo till civil olydnad mot bolaget.

Läs mer
14/9
2021

Cementa-lagen: Riksdagen kapar ledtiderna

Riksdagen förbereder en mycket tajt tidsplan för att klubba igenom regeringens Cementa-proposition på kortast möjliga tid. Men Vänsterpartiet vill kasta grus i maskineriet. "Regeringen ska inte skräddarsy en lag för ett bolag som inte kan bete sig." säger Jens Holm (V).

Läs mer
13/9
2021

Principen om myndigheters oberoende bör värnas av alla

Ibrahim Baylan KU-anmäldes på måndagen av Liberalerna för att ha mörkat en underlagsrapport om Cementa. Trots detta kan utvecklingen i frågan om kalkbrytningen vara ett lyckokast för de interna relationerna inom den rödgröna regeringen. 

Läs mer
9/9
2021
LAGRÅDSREMISS

Lagrådsremiss: Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall

Regeringen har överlämnat lagrådsremissen till Lagrådet.

7/9
2021

Ensam domstol frågar sig: Vad är samhällsviktigt härnäst?

Den normala rättsordningen åsidosätts när regeringen vill blixtändra miljöbalken för att ge Cementa mer tid att bryta kalksten i Slite. Det anser Vänersborgs mark- och miljödomstol som också kritiserar att inte fler domstolar ingår bland remissinstanserna. Men klimatministern avfärdar kritiken.
– Jag litar på att de har ett utbyte mellan varandra, säger Per Bolund (MP).

Läs mer
7/9
2021

Cementa-frågan skulle må bra av en sakligare debatt

Det är mycket som ställs på sin spets när regeringen kvickt vill ändra miljöbalken för att parera en cementkris. Men det politiska tonläget kring Cementa är såpass uppskruvat att en saklig debatt sannolikt uteblir. Det är synd, för här finns både principiella och juridiskt komplicerade frågor att diskutera.

Läs mer
7/9
2021

”Återigen kraxar de miljöpolitiska dystergökarna”

Den som skriker högst vinner – en maxim som verkar vägleda allt fler debattörer även inom miljöområdet. Vetenskap och lagstiftning betyder däremot föga. Många av mina forskarkollegor tycker liksom jag att situationen är plågsam, skriver Mikael Karlsson, forskare vid Uppsala universitet.

Läs mer
3/9
2021
REMISS

Remiss: Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall (Promemoria)

Sista datum att svara på remissen.

3/9
2021
REMISS

Remiss av promemorian Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall

Sista datum att svara på remissen.

30/8
2021

Rekordkort remissrunda för Cementaförslag – Här är underlaget

Lagförslaget som ska ge Cementa en tidsfrist på åtta månader, genom en ändring av Miljöbalken, har nu gått ut på en blixtremiss. Senast på fredag vill miljödepartementet ha in synpunkter från remissinstanserna.

Läs mer
19/8
2021

Oklar tidsplan för regeringens blixtändring av Miljöbalken

Regeringen vill göra en blixtsnabb lagändring av Miljöbalken för att Cementa inte ska behöva stoppa produktionen när bolagets tillstånd löper ut den sista oktober. Men miljödepartementet ger inga detaljer om hur processen ser ut eller när en proposition är tänkt att landa hos riksdagen.

Läs mer
3/6
2021

Här är Cementas krav på staten

Gotland kan få världens första klimatneutrala anläggning för cementtillverkning. Men Heidelbergcement-koncernen är tydliga med att svenska staten måste möta upp satsningen på flera plan: Snabbare miljötillståndsprocesser, ett utbyggt elnät – och pengar.

Läs mer