September 2024

Måndag 9 september

KL. 14:00
  • Seminarium: Lärdomar från ett initiativ för öppen vetenskap inom forskningsfinansiering

    SEMINARIUM. Karolinska institutets arbetsgrupp för öppen vetenskap håller ett seminarium om forskningsfinansiering med Robert Thibault.

KL. 14:45
  • Seminarium: Natomedlemskap och civil beredskap

    Sverige blev fullvärdig medlem i Nato den 7 mars. Nu är riket en del av alliansens kollektiva försvar. Sverige har numera försvarsgarantier. Men medlemskapet ställer även krav på Sveriges civila beredskap. 

    Seminariet är en del av forskningsprojektet SNS Beredskapskommission.

Tisdag 10 september

KL. 9:30
  • Altinget nätverk: Omställningsstudiestödet – en garanti för kompetensförsörjning?

    STOCKHOLM. Träff i Altingets arbetsmarknadspolitiska nätverk. Mia Bernhardsen, kompetensförsörjningschef på Svenskt näringsliv och Thomas Carlén, nationalekonom på LO är inbjudna gäster.

KL. 10:00
  • Seminarium: Så kan en frivillig effektmarknad minska effektbristen

    SEMINARIUM. Energiforsk, med flera, arrangerar seminarium med utgångspunkten ur rapporten ”En frivillig marknad för effekt?”. Där analyseras förutsättningarna för ett sätt att lösa effektproblemet, genom att elmarknadens aktörer skapar en frivillig marknad för effekt.

KL. 10:30
  • Riksmötets öppnande

    Riksmötets öppnande är starten på riksdagens och de 349 ledamöternas nya arbetsår, riksmötet 2024/25. Kungen öppnar mötet som följs av statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring där han väntas presentera nya namn i regeringen.

Onsdag 11 september

  • Två år sedan riksdagsvalet

    I dag är det två år sedan riksdagsvalet, halva mandatperioden har gått för regeringen. 

KL. 9:00
  • Workshop: Right(s) way forward

    WORKSHOP. Två dagars workshop om att arbeta med Forumcivs rättighetsbaserade metodik Right(s) way forward. Metoden fungerar som ett verktyg och fokuserar på deltagandeprocesser och att skapa dialog mellan rättighetsinnehavare och makthavare.

KL. 9:00
  • Konferens: A sustainable tomorrow

    KONFERENS. Nordens största digiloga hållbarhetsevent “A sustainable tomorrow”. I år med temat dissonans – metoder och exempel för att minska glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör. 

KL. 9:30
  • Altinget nätverk: AI och skolan

    STOCKHOLM. Träff med Altingets utbildningspolitiska nätverk. Gästar gör Erik Winerö, AI-forskare på Göteborgs universitet. 

KL. 11:45
  • Webbinarium: Ett gränslöst arbete?

    WEBBINARIUM. Hur fungerar universitetslärarnas årsarbetstid och vad skiljer sig för lärare, forskare, postdoktor och doktorand? SULF:s representanter berättar om övertid, tjänstgöringsplaner och kompensation och svarar på frågor från deltagare. 

KL. 12:00
  • Partiledardebatt i riksdagen

    Under partiledardebatten får partiledarna chansen att argumentera för den politik de vill föra.

KL. 12:00
  • Webbinarium: Har vätgas en framtid inom transportsektorn?

    WEBBINARIUM. Vätgas har länge varit ett av de mest lovande alternativen till fossila bränslen. Men fortfarande finns få vätgasfordon på vägarna. Hur kommer det sig? Hur ser framtiden ut? Det diskuterar Rises experter i detta webbinarium. 

KL. 14:15
  • Seminarium: Sekretessregler och brottsbekämpning

    SEMINARIUM. Presentation av förslagen i en ny utredning om välfärdsbrottslighet. Delredovisning och samtal om hur informationsutbyte mellan myndigheter fungerar idag och hur behoven av en förändrad lagstiftning ser ut.

KL. 14:30
  • Webbinarium: Ett hem att växa i

    WEBBINARIUM. Genomgång av uppdateringar och nyheter i utbildningsmaterialet “Ett hem att växa i”. Även möjlighet att ställa frågor. 

KL. 18:00
  • Föreläsning: Ett äventyr till Jupiters isiga oceanmånar

    FÖRELÄSNING. Jan-Erik Wahlund om rymduppdraget Juice som är på väg mot Jupiter. Hör om hur ett rymduppdrag planeras och hur en rymdsond designas, byggs och skjuts upp. 

Torsdag 12 september

KL. 8:15
  • Seminarium: Från en säker källa? Om förtroendet för svenska medier

    EVENT. Står journalistiken inför ett ödesslag om publikens förtroende? Finns det aktörer som medvetet ger sig på svenska medier för att minska tilliten? Och hur kan medierna i så fall ta sig an den utmaningen? Sveriges Radio håller seminarium om förtroendet för svenska medier. 

KL. 9:00
  • Webbinarium: Hur ska man bedöma språk när man rekryterar?

    WEBBINARIUM. Institutet för språk och folkminnen bjuder in till ett webbinarie, där en ny vägledning presenteras till hur man kan göra språkbedömningar som är så effektiva och rättvisa som möjligt utifrån praktiska exempel.

KL. 12:00
  • Webbinarium: Skogsbränder och hälsa – att bedöma effekt och beredskap

    WEBBINARIUM. På grund av klimatförändringarna förväntas omfattningen och antalet skogsbränder öka. I detta webbseminarium pratar experter inom området om hälsoeffekter av skogsbränder, samt beredskaps- och anpassningsstrategier för skogsbränder.

KL. 12:55
  • Webbinarium: Livsresan och individuella stöd

    WEBBINARIUM. Nätverksmöte i kompetensforumet för funktionshinderfrågor. Romina Ramos berättar om hur livsresan kan se ut för personer med funktionsnedsättning. Hon beskriver bland annat utmaningar på utbildningsområdet, i arbetslivet och på fritiden.

KL. 14:30
  • Webbinarium: Språkfrämjande insatser för förskolepersonal

    WEBBINARIUM. Sedan hösten 2022 erbjuder Skolverket språkfrämjande insatser för anställda i förskolan. Hör om hur det fungerar, vad det innebär för din kommun eller förskola och få möjlighet att ställa frågor.