Ökad likvärdighet genom minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning
Departement: Utbildningsdepartementet
Utskott: Utbildningsutskottet
Status: Beslut

12/9
2023

Skolverket: Fyra förslag till ett gemensamt skolval

Det krävs en utredning innan ett gemensamt skolval kan komma på plats, menar Skolverket, som samtidigt lägger fram fyra olika lösningar för hur systemet kan organiseras.

Läs mer
16/6
2022
BESLUT

Beslut: Ett mer likvärdigt skolval

Riksdagen har fattat beslut i ärendet.

16/6
2022

Fredrik Christensson (C): S tar fel väg i sitt försök att reformera skolvalet

Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Fredrik Christensson röstar nej till regeringens förslag om skolvalet, men ser ändå ett behov av en reform. Han försäkrar också att Centerpartiet, till skillnad från Liberalerna, inte kommer svänga i vinstfrågan.  

Läs mer
14/6
2022

Gunilla Svantorp (S): ”De borgerliga partierna går emot sina väljare”

Enligt utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp (S) handlar valets viktigaste fråga om skolans finansiering och att stoppa vinstuttagen för friskolor. Hon är först ut i Altingets intervjuserie med partiernas utbildningspolitiker. 

Läs mer
14/6
2022

Lärarfacken: ”Skolvalet är socioekonomiskt riggat”

Att Sverige får en mer likvärdig skola som kompenserar för elevernas olika bakgrund är en ödesfråga för vårt land. Nu krävs mod och ansvarstagande från Sveriges politiker. Rösta ja i omröstningen i veckan. Det skriver Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas riksförbund, och Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet.

Läs mer
9/6
2022
UTSKOTTSBETÄNKANDE

Betänkande: Ett mer likvärdigt skolval

Utbildningsutskottet har presenterat sitt förslag till riksdagsbeslut.

7/6
2022

Aktiebolag hör inte hemma i skolan

Trots att en stor majoritet av svenskarna är kritiska till marknadsskolan lär propositionen om ökad likvärdighet kastas i papperskorgen. Det skriver Marcus Larsson, tankesmedjan Balans.

Läs mer
31/5
2022
UTSKOTTSBETÄNKANDE

Betänkande: Ökad likvärdighet för skolhuvudmän

Utbildningsutskottet har presenterat sitt förslag till riksdagsbeslut.

5/4
2022

Friskolornas riksförbund: Regeringen är tyst om effekterna av sänkt skolpeng

Förslaget om sänkt skolpeng försämrar friskolors förutsättningar att bedriva utbildning. Men vare sig regeringen eller Skolinspektionen vill redogöra för effekterna. Det skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Läs mer
22/3
2022
PROPOSITION

Proposition: Ökad likvärdighet för skolhuvudmän

Regeringen har överlämnat propositionen till riksdagen.

22/3
2022
PROPOSITION

Proposition: Ett mer likvärdigt skolval

Regeringen har överlämnat propositionen till riksdagen.

17/3
2022

Replik: Rättvis skolpeng säkrar även små skolors överlevnad

Jag förstår att det finns en oro för de minsta huvudmännens ekonomi men om skolkoncernerna får fortsätta expandera okontrollerat har vi snart inga idéburna friskolor kvar. Det skriver Linnea Lindquist, skoldebattör, i en replik.

Läs mer
8/3
2022

Regeringens förslag missgynnar små skolor

Vi konstaterar med besvikelse och oro att det regeringen föreslår inte lagar det trasiga systemet, utan gräver diket mellan fristående och kommunala aktörer ännu djupare. Det skriver Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande Nordmalings kommun och Anna Lasses (C), kommunalråd i Solna kommun.

Läs mer
17/2
2022
LAGRÅDSREMISS

Lagrådsremiss: Ett mer likvärdigt skolval

Regeringen har överlämnat lagrådsremissen till Lagrådet.

17/2
2022

Enkät: Så vill partierna ändra skolpengen

Flera riksdagspartier har svängt i frågan om hur skolan ska finansieras. De flesta partier är eniga om att skolpengssystemet bör ses över. Ett parti vill avskaffa det helt medan flera vill se ett statligt ansvar, visar Altingets genomgång.

Läs mer
17/2
2022

Lärarförbundet: Snedfördelning förklarar skilda skolresultat

Debatten om kommunala och fristående skolors resultat gör det lätt att tro att skillnaden ligger i huvudmannens leverans – att en skola med höga betyg är en bra skola. Lärarförbundets nya rapport ”En stor segregation bakom siffrorna” visar att det inte är hela sanningen, en tydlig snedfördelning bland eleverna får en avgörande skillnad för resultaten, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

Läs mer
10/2
2022
LAGRÅDSREMISS

Lagrådsremiss: Ökad likvärdighet för skolhuvudmän

Regeringen har överlämnat lagrådsremissen till Lagrådet.

14/9
2021

Kritik efter Ekströms besked: ”Slag mot hundratusentals elever”

Flera aktörer riktar nu kritik mot utbildningsminister Anna Ekström (S) efter att hon meddelat att regeringen kommer lägga fram ett förslag om ett nytt skolvalssystem, samt att kommunerna ska kunna dra av från friskolornas skolpeng. 

Läs mer
31/8
2021

Skolpengen dränerar den kommunala skolan

Dagens skolpeng är inte likvärdig. Den gör att kommunala skolor underfinansieras samtidigt som friskolor överkompenseras, skriver skoldebattören Linnea Lindquist.

Läs mer
20/8
2021

Dags att alla barn får välja skola

Förslag från statliga utredningar som just nu bereds behöver kompletteras. Det fria skolvalet måste gälla alla barn. Det är dags att avskaffa diskriminerande bestämmelser och börja planera för hur alla skolor – nya som befintliga – ska bli tillgängliga för alla elever. Det skriver 15 funktionsrättsförbund.

Läs mer
29/4
2021

Forskare: Skolsegregationen finns även inom övre medelklass

Det svenska skolsystemet börjar likna 1800-talets sociala uppdelning, förklarar Petter Sandgren vid Stockholms universitet. Nu finns också skolsegregation inom övre medelklassen som gör skillnad på vilken elit man tillhör.

Läs mer
21/4
2021

Hallå där Sofia Larsen – nominerad till ny ordförande för friskolorna

Lars Leijonborg ställer inte upp för omval. Därför föreslås nu Sofia Larsen som ordförande för Friskolornas riksförbund. Altinget har pratat med den tidigare centerpartistiska politikern om nomineringen.

Läs mer
25/3
2021

Svantorp (S): SD har en oseriös hållning till utbildningspolitik

Svensk skola lider av uppenbara systemfel som gynnar vinstdrivande friskolor. I stället för att ta del av fakta och kritiken mot skolmarknaden ägnar sig Sverigedemokraterna åt att smutskasta Socialdemokraterna, skriver Gunilla Svantorp (S) i en replik.

Läs mer
4/2
2021

Debatt: C talar gärna om små skolor – men står på stora koncernernas sida

DEBATT. Centerpartiets skolpolitik nämner gärna små skolor och idéburna huvudmän, men när dessa skolors branschorganisation efterfrågar en offentlighetsprincip för alla skolor verkar partiet inte bry sig, skriver Johan Enfeldt, Nätverket för en likvärdig skola.

Läs mer
19/1
2021

Linnea Lindquist: Ett reformerat skolval ökar valfriheten

DEBATT. Flera tunga instanser har kommit fram till att regelverket kring skolval har segregerande effekter samt att skolvalet främst används av resursstarka föräldrar, skriver rektor Linnea Lindquist.

Läs mer
14/12
2020

Lärarförbundet: Politikernas rädsla drar isär skolan

DEBATT. TIMSS 2019 är en i raden av undersökningar som visar att svensk skola tappar i likvärdighet. Det är pinsamt för ett land som kallar sig kunskapsnation. Staten måste se till att vilda västern som råder för friskolekoncernerna får ett slut, skriver Lärarförbundet.

Läs mer
8/12
2020

Skolledarförbundet: "Avsluta de svenska skolexperimenten Ekström"

DEBATT. Jag uppmanar utbildningsministern Anna Ekström (S) att ta chansen och skriva in sig i historien genom att avsluta de svenska skolexperimenten. Likvärdighetsutredningens förslag räcker inte, skriver Sveriges skolledarförbund.

Läs mer
3/12
2020

Friskolorna oeniga om kötidsförslaget från Åstrands utredning

REMISS. Förslaget om aktivt skolval gillas av de flesta remissinstanserna till Likvärdighetsutredningen. Men förslaget om att slopa kötid är omstritt. Idéburna skolors riksförbund vill att det regleras och att "kanske max 1-2 års kö fram tills att man ska börja på skolan" blir möjligt. 

Läs mer
30/11
2020
REMISS

Remiss SOU 2020:28 En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning

Sista datum att svara på remissen.

27/10
2020

"Dags att lägga ner ideologiskt styrda utredningar"

DEBATT. Förslagen i Likvärdighetsutredningen riskerar att skapa nya problem. Att säkerställa att det finns tillräckligt med skolplatser i en kommun borde vara en gemensam uppgift för kommuner och friskolor, skriver Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren.

Läs mer
13/10
2020

Hamilton: Kvoter och sänkt skolpeng inskränker skolvalet

SLUTREPLIK. Lindquist hävdar att Likvärdighetsutredningen inte inskränker skolvalet. Men självklart påverkar en sänkt skolpeng till friskolorna förutsättningarna att driva friskola. Något som i sin tur påverkar skolvalet, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Läs mer
8/10
2020

Linnea Lindquist: Där har Hamilton fel och OECD rätt

REPLIK. Ulla Hamilton skriver att Sverige har en av de minst segregerade och mest välfinansierade skolorna i världen. Det är ett direkt felaktigt påstående, skriver skoldebattör Linnea Lindquist.

Läs mer
8/10
2020

Svantorp (S): Barnen är värda enighet och långsiktighet

DEBATT. Det är ett misslyckande när elevers bakgrund spelar allt större roll för resultaten i skolan. Sveriges utbildningspolitiker måste våga diskutera vilka systemförändringar som krävs, skriver utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp (S).

Läs mer
6/10
2020

Friskolornas riksförbund: Fokus inställt på att svälta ut populära skolor

DEBATT. I stället för att fokusera på hur dåligt fungerande skolor ska lära av väl fungerande skolor, så är fokus inställt på att svälta ut de populära skolorna. Det som kommer hjälpa de svagaste eleverna är höga förväntningar och nolltolerans mot stök, skriver Ulla Hamilton.

Läs mer
17/9
2020

Debatt: Resursfördelningen till skolan kan göras mer träffsäker

DEBATT. Behoven hos elever i socioekonomiskt mer utsatta kommuner underskattas. Modellen för statsbidraget bör korrigeras så att vinstsyftande huvudmän inte överkompenseras, skriver Boel Vallgårda.

Läs mer
25/6
2020

Kan utredningarna lyfta politiken från långbänk till skolbänk?

ANALYS. Om de två stora skolutredningarna går samma öde till mötes som Skolkommissionen, att hackas upp i bitar, kan det bli nödvändigt med en reform av hur skolpolitiken bedrivs. 

Läs mer
23/6
2020

Friskolornas riksförbund replikerar: Det Lindquist beskriver är olagligt

REPLIK. Att neka en elev plats på en skola efter att ha fått information om dennes stödbehov är ett tydligt brott mot skollagen. Däremot är de bristande resurserna för stödbehov ett stort problem för friskolor, skriver Gudrun Rendling, Friskolornas riksförbund.

Läs mer
10/6
2020

Debatt: Sorteringen av elever sker öppet och ogenerat 

DEBATT. Skolans marknadsstyrning ger friskolor incitament att välja bort resurskrävande elever. Det blir orättssäkert och ojämlikt. Vi måste få till stånd en annan styrning av skolan, och det måste ske nu. Det skriver Linnea Lindquist, rektor och skoldebattör.

Läs mer
26/5
2020

Replik: Skolor ska inte ges möjlighet att välja sina elever

REPLIK. Moderaterna behöver visa att de vill komma tillrätta med kunskapsglappet mellan elever som är födda i Sverige och elever som är födda utomlands genom att se över skolpengens konstruktion. Det skriver Linnea Lindquist, rektor och skoldebattör.

Läs mer
20/5
2020

M: Att skapa perfekta blandningar av elever är ingen lösning

DEBATT. Att fokusera på vilka länder eleverna kommer ifrån kommer inte att minska studiegapet. Men vi är redo att gå vidare med vissa förslag ur likvärdighetsutredningen, skriver Kristina Axén Olin (M). 

Läs mer
20/5
2020

Hamilton: Vlachos ändrar inte min bild av utredningen

SLUTREPLIK. Likvärdighetsutredningens förslag innebär mer styrning av skolvalet och en risk att friskolor går i konkurs. Dessutom har inte utredaren visat att förslagen leder till ökad kvalitet i skolan, skriver Ulla Hamilton.

Läs mer
12/5
2020

Vlachos: Hamilton har missförstått utredningen

REPLIK. Ulla Hamilton verkar tycka att ett välinformerat skolval bortser från barnens perspektiv. Utredningen delar inte hennes uppfattning, skriver Jonas Vlachos, utredningssekreterare.

Läs mer
8/5
2020

Hamilton: Försåtlig retorik bakom Likvärdighetsutredningen

DEBATT. Om förslagen i Likvärdighetsutredningen blir verklighet kommer det att innebära dramatiska förändringar, tvärtemot vad företrädarna för utredningen verkar vilja påskina. Det skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Läs mer
30/4
2020

Ekström om Åstrands utredning – ska tillsätta utredning

LIKVÄRDIGHET. Flera av förslagen från Björn Åstrands likvärdighetsutredning arbetar redan Regeringskansliet med, uppger utbildningsministern. Och utredningen om statlig huvudman är nu på gång.

Läs mer
30/4
2020

Luf: Utredningens förslag kan få förödande konsekvenser

DEBATT. Tyvärr skuggas de potentiellt bra förslagen i utredningen om en mer likvärdig skola av all socialdemokrati. För att svensk skola ska kunna bli jämlik igen behöver regeringen agera på januariavtalet, skriver Romina Pourmokhtari och Erik Berg, Luf. 

Läs mer
29/4
2020

LR: Så kan vi uppnå det som Åstrands utredning föreslår

DEBATT. Coronapandemin riskerar att kollapsa den kommunala ekonomin och dra med sig skolan i fallet. Staten måste nu ta över huvudansvaret för skolan. Lärarnas riksförbund presenterar här en trappstegsmodell för detta ändamål, skriver Åsa Fahlén.

Läs mer
27/4
2020
SOU/DS

SOU: En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning (SOU 2020:28)

Utredaren har överlämnat betänkandet "En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning" till utbildningsdepartementet.

27/4
2020

Vlachos om likvärdighetsutredningen: Ändra urvalsgrunderna till friskolor

REDOVISNING. I dag överlämnas likvärdighetsutredningen som föreslår ändrade urvalsgrunder till friskolor, större statsbidrag till skolan och att kommuner ska kunna minska skolpengen till friskolorna. Utredningens sekreterare Jonas Vlachos svarar på Altingets frågor.

Läs mer
27/4
2020
KOMMITTÉDIREKTIV

Utredning: Ökad likvärdighet genom minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning, Dir. 2018:71

Sista datum för utredaren att redovisa uppdraget.

23/4
2020

Ökat tryck på politikerna att ändra skolpengssystemet

ANALYS. Fler kritiska röster, ett utrett förslag i näven och kommunernas haltande ekonomi gör att trycket ökar på politikerna. Trycket kommer snart vara för stort för att inte ändra dagens skolpengssystem.

Läs mer
10/12
2019

SKR får sin vilja igenom – Ekström (S) slopar villkor

STATSBIDRAG. Regeringen går före Statskontorets utvärdering av likvärdighetsbidraget och gör om reglerna. Det är en mycket viktig ändring för alla kommuner, enligt Mats Gerdau (M) vid Sveriges kommuner och regioner.

Läs mer
25/7
2018
KOMMITTÉDIREKTIV

Kommittédirektiv: Ökad likvärdighet genom minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning

Regeringen har tillsatt en utredning.